Er is niets zo fijn als de vrijheid die je kan ervaren met een rijbewijs. Snel van a naar b, nooit meer wachten op de trein. Wie wil dat nou niet. Het halen van een rijbewijs is niet alleen leuk maar ook super handig voor later.
- A1 – rijbewijs voor lichte motoren tot een vermogen van 11Kw en 125cc.(afrijden vanaf 18 jaar)
- A2 – rijbewijs voor middelzware motoren tot een vermogen van 35Kw.(afrijden vanaf 20 jaar en minimaal 2 jaar bezit A1 rijbewijs)
- A – rijbewijs voor zware motoren tot een onbeperkt vermogen.(afrijden vanaf 20 jaar en je moet in het bezit zijn van A1)
- AM – rijbewijs voor brommer, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel.(afrijden vanaf 16 jaar)
- B – rijbewijs voor auto’s tot een gewicht van 3500kg (afrijden vanaf 17 jaar)
- BE en B+ – een rijbewijs BE of B+ (code 96) is nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.
- C – rijbewijs voor vrachtwagen
- CE – rijbewijs voor vrachtwagen en aanhanger
- C1 – rijbewijs voor lichte vrachtwagen (gewicht tot 7500kg)
- C1E – rijbewijs voor lihte vrachtwagen met aanhanger
- D – rijbewijs voor bus (meer dan 8 personen)
- DE – rijbewijs voor bus met aanhanger
- D1 – rijbewijs voor kleine bus (8 tot 16 personen)
- D1E – rijbewijs voor kleine bus met aanhanger
- T – rijbewijs voor trekker (afrijden vanaf 16 jaar)
Het halen van een rijbewijs
Om een rijbewijs te halen moet je eerst bekwaam worden in het besturen van het vervoersmiddel. Voor elk rijbewijs zijn er verschillende eisen waar je aan moet voldoen voor je het rijbewijs kan halen. De meeste rijbewijzen kun je halen in drie stappen namelijk door middel van theorie, praktijk en afrijden. Heb je een rijschool nodig zorg er dan voor dat deze erkend is.
De theorie
Theorie is nodig voor alle rijbewijzen behalve het A2 rijbewijs. De theorie gaat in op de verkeersregels en o.a. de bandenspanning. Voor je kan afrijden moet je eerst slagen voor het Theorie examen. De theorie examens verschillen per rijbewijs maar in de grote lijn zijn ze gelijk aangezien de meeste verkeersregels gelden voor alle bestuurders. Er zijn vaak cursussen te volgen en je kunt ook leren uit boeken en online oefenen.
De praktijk
Het praktijkonderdeel bestaat uit praktijk lessen. Je gaat zelf de weg op onder begeleiding van een erkend instructeur. Tijdens de lessen leer je het voertuig te bedienen en de instructeur zal als deze vindt dat je goed genoeg rijden kan een examen aanvragen bij het CBR.
Het afrijden
Het afrijden, dit is het examenonderdeel waarbij door een examinator van het CBR kijkt of je rij bevoegd genoeg bent om je rijbewijs te krijgen. De examinator gaat samen met jou de weg op in het vervoersmiddel waarvoor je het rijbewijs wil halen. Het is soms mogelijk om ook je eigen rijinstructeur mee te nemen. De examinator verteld waar je heen moet rijden en welke handelingen je moet uitvoeren.
Geslaagd of herkansing
Ben je geslaagd voor je theorie en je praktijk dan krijg je een brief mee waarmee je het rijbewijs kunt gaan kopen bij de gemeente. Let wel op dat de brief je geen bevoegdheid geeft om te rijden in het vervoersmiddel waarvoor je het rijbewijs gaat afhalen. Je kunt pas rijden in het vervoersmiddel als je het rijbewijs van de gemeente krijgt. Ben je gezakt kun je een herkansing doen.
Nader onderzoek rijvaardigheid
Als je in vijf jaar tijd vier keer gezakt bent kun je examen doen via een nader onderzoek rijvaardigheid. Bij dit examen krijg je langer de tijd en meer persoonlijke begeleiding.
Geef een reactie