Wanneer je een nieuwe auto wil kopen kan het zijn dat je gedacht hebt aan een auto te importen uit Duitsland. Er wordt vaak gezegd dat dit erg voordelig kan zijn, maar is dat ook zo? En waar moet je allemaal op letten wanneer je een auto gaat importeren. Een stappenplan is daarom zeer gewenst. Lees de onderstaande 4 stappen zorgvuldig door en dan kan iedereen een auto importeren van onze Oosterburen.
Stap 1: Een auto zoeken op de Duitse marktplaats
Het eerste wat je moet doen is zoeken naar jouw ideale auto. Dit hoeft niet per se in Duitsland, maar kan gemakkelijk vanaf jouw bank in Nederland. Er zijn verschillende Duitse websites waar tweedehandsauto’s op worden aangeboden. De bekendste en grootste is mobile.de. Houd er wel rekening mee dat Duitsland een gigantisch land is. Wanneer je de kosten extra laag wil houden wordt er aangeraden om voornamelijk te focussen op West-Duitsland. Importeren uit Duitsland telt ook wanneer het net over de grens is.
Stap 2: Kostenplaatje berekenen
Dit is wellicht de meest interessante stap. Er komt meer bij kijken dan enkel de prijs van de auto. De volgende kosten komen er nog bij kijken:
- Het transport (Doe je dit zelf of maak je gebruik van een transportservice)
- De verzekering die nodig is om de auto naar Nederland te krijgen
- De kosten voor de RDW en een eventuele Apk-keuring
- De belasting personenauto’s en motorrijwielen, oftewel de BPM
Wanneer je dit overzichtelijk maakt voor jezelf kan je nagaan of het inderdaad lucratief is om een auto te importeren uit Duitsland.
Stap 3: De auto bekijken en een proefrit maken
Maak vervolgens van tevoren een afspraak om de auto te komen bekijken. Neem niet het risico om er onaangekondigd heen te gaan met het risico dat de auto al verkocht is. Wanneer de taal een barrière vormt neem dan iemand mee die de taal spreekt. Bekijk de auto goed en check de kilometerstand, bouwjaar en opties nog eens goed.
Stap 4: De auto importeren
Vervolgens kan je
de auto importeren naar Nederland. Het eerst wat dan gaat gebeuren is dat deze
auto bij de RDW gekeurd wordt. Vervolgens moet de BPM betaald worden bij de
belastingdienst en kan de auto op jouw naam worden gezet.
Geef een reactie