Als je een auto of motor koopt dan betaal je daarover Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Deze belasting betaal je als je een motorvoertuig in Nederland koopt, maar ook als je vanuit het buitenland een voertuig importeert. De BPM wordt berekend over de hoeveelheid CO2-uitstoot van het motorvoertuig. Soms wordt de cataloguswaarde van het voertuig als richtlijn gebruikt om de belasting te berekenen. Als er een auto in het buitenland wordt gekocht betaal je soms ook omzetbelasting.
Kan ik de BPM zelf berekenen?
De BPM berekenen kun je in principe zelf doen, mits je beschikt over de juiste gegevens van de personenauto, het motorvoertuig of de camper. Ook voor bestelwagens moet BPM worden betaald, maar die berekening wijkt af van de methode die voor personenauto’s en motoren wordt toegepast. Als de hoogte van de BPM bekend is kun je aangifte doen bij de Belastingdienst en wordt het desbetreffende bedrag door deze dienst bij jou als eigenaar in rekening gebracht.

Moet ik voor een camper BPM betalen?
Een camper is een motorvoertuig dat bedoeld is voor de openbare weg, en daarom moet ook voor een camper BPM worden betaald. De BPM van een camper berekenen doe je aan de hand van dezelfde informatie als bij de berekening van de BPM voor een personenauto of motor. De BPM is gebaseerd op de cataloguswaarde van de camper. Die kun je achterhalen door informatie op te vragen bij de verkoper of de producent.

Hoe belangrijk is het om de BPM te weten?
Als je een camper koopt, maar natuurlijk ook als het om auto’s of motors gaat, is het belangrijk om de BPM te weten. De aanschafprijs wordt hier immers mee verhoogd. Je moet dit bedrag dus bij de vraagprijs optellen om te weten wat je nieuwe motorvoertuig gaat kosten. Als je in het buitenland een motorvoertuig koopt, heb je daarnaast te maken met extra kosten om je aankoop naar Nederland te (laten) vervoeren. Zodra je in Nederland bent moet je direct naar een RDW keuringsstation om het voertuig te laten keuren, de BPM te laten vaststellen en je voertuig van een Nederlands kenteken te laten voorzien. Pas als dit allemaal geregeld is mag je met je voertuig de Nederlandse weg op. Als de keuring nog niet heeft plaatsgevonden mag je alleen rijden met het voertuig als je kunt aantonen dat je onderweg bent naar een keuringsstation. Neem dus de brief met de afspraak altijd mee, mocht je door de politie worden staande gehouden.
Geef een reactie