Voordat je praktijkexamen mag doen voor je auto rijbewijs moet je eerst het theorie-examen met een voldoende hebben afgerond. Dat doe je bij het CBR.
Tijdens het theorie-examen laat je zien dat je de verkeersregels kent, dat je gevaarlijke situaties op de weg herkent en weet hoe je daar naar moet handelen. Je laat zien dat je verkeersinzicht hebt en veilig de weg op kan. Je mag het theorie-examen doen als je zestien jaar of ouder bent.
Voor je een examen mag afleggen dien je eerst een afspraak te maken bij het CBR. Dat kan met je DigiD of via een aanvraagformulier.
Op je afspraak moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen. Als je de Nederlandse nationaliteit hebt of de Nederlandse én een andere nationaliteit dan kan dat een Nederlands paspoort of een (verlopen) rijbewijs zijn, of een Nederlandse identiteitskaart. Heb je de nationaliteit van een land binnen de Europese Unie (EU) of de Europese Economische Ruimte (EER), dan dien je een EU / EER-paspoort, -identiteitskaart of -vreemdelingendocument te kunnen laten zien. Een kopie wordt niet geaccepteerd.
Zorg dat je op tijd bent
Zorg dat je een kwartier voor je afspraak op het examencentrum bent. Vergeet niet het reserveringsnummer mee te nemen dat je via de de e-mail of brief ontvangen hebt. Hiermee meld je je aan bij de aanmeldzuil. Je spullen doe je in een kluisje, je identiteitskaart houd je bij je. In de wachtrumte wacht je vervolgens tot er achter je aanmeldnummer op het beeldscherm ‘ga naar start examen’ staat.
Dan kan je naar de balie om je identiteitsbewijs te laten controleren en mag je de examenzaal in. Je identiteitsbewijs leg je op de tafel, je voert je reserveringsnummer in op de computer en volgt de instructies op het beeldscherm zodat je het examen kan starten. Na afloop van het examen weet je dadelijk of je geslaagd bent. De uitslag ontvang je binnen een kwartier ook via de e-mail, waarin je kan zien op welke onderdelen je goed scoorde en op welke minder goed. Daarmee kan jij je voorbereiden op een eventueel herexamen.
Onderdelen
Het theorie-examen duurt ongeveer een half uur. Je krijgt drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. ‘Gevaarherkenning’ gaat over het herkennen van gevaar en hoe je moet handelen in de betreffende situatie. Dit onderdeel bestaat uit 25 vragen. Bij het onderdeel ‘kennis’, dat bestaat uit dertien vragen, laat je zien dat je feiten en regels in het verkeer herkent en weer wat je betekenen. ‘Inzicht’ bestaat uit 28 vragen, waarmee je laat zien dat je de regels kan toepassen en de juiste beslissingen in het verkeer kan nemen.
Voor het onderdeel ‘gevaarherkenning’ krijg je acht seconden per vraag. In het verkeer heb je in dergelijke situaties vaak weinig tijd een beslissing te nemen, en het theorie-examen wil zo veel mogelijk de realiteit nabootsen. Voor ‘kennis’ krijg je ongeveer acht minuten om alle vragen te beantwoorden, voor ‘inzicht’ zestien minuten. Heb je een theorie-examen met extra tijd gekregen, of het individueel begeleide examen, dan heb je in totaal 45 minuten. Je krijgt dan vijf minuten extra de tijd voor ‘kennis’ en tien minuten extra voor ‘inzicht’.
Bij gevaarherkenning moet je dertien of meer vragen goed hebben. Voor kennis heb je tien of meer correct beantwoordde vragen nodig, en voor inzicht 25 vragen of meer. Je krijgt willekeurig in het examen ook twee testvragen, een voor ‘kennis’ en een voor ‘inzicht’. Je herkent ze niet als testvragen. Met de testvragen wil het CBR onderzoeken of examenvragen geschikt en bruikbaar zijn om in een theorie-examen op te nemen. De antwoorden op deze vragen tellen niet mee voor je eindresultaat.
Oefenen voor je theorie-examen? Ga naar Theorie.nl!
Geef een reactie