Misschien heb je onlangs een nieuwe auto gekocht, of ga je dit binnenkort doen. In ieder geval gefeliciteerd met de nieuwe aankoop! Wanneer je een auto hebt aangeschaft, zijn er diverse zaken die geregeld moeten worden. Belangrijk is om alles op tijd te regelen, zodat er snel met de nieuwe auto gereden kan worden. In dit artikel lees je welke zaken dit zijn en hoe je deze kunt regelen.
Tenaamstelling en meldcode
Wanneer je een auto hebt gekocht, ontvang je van de verkoper een tenaamstelling waarop een meldcode staat. Een meldcode is een viercijferige code, die gebruikt wordt tijdens de aanvraag van een autoverzekering. Ook ontvang je als koper een tenaamstellingscode en de kentekenkaart. Deze informatie heb je nodig om het kenteken op de eigen naam te zetten bij het postkantoor.
Overschrijven van het kenteken
De tweede stap is het overschrijven kenteken bij het postkantoor. Belangrijk is dat hierbij de tenaamstellingscode en het overschrijvingsbewijs wordt meegenomen. Daarnaast moet je ook een geldig legitimatiebewijs en 10 euro meenemen, om de overschrijving succesvol af te ronden.
Het afsluiten van een autoverzekering
Wanneer de auto is gekocht en het kenteken succesvol is overgeschreven, is het belangrijk dat er direct een autoverzekering wordt aangeschaft. Er mag pas gereden worden wanneer de auto verzekerd is. Voor het aanschaffen van een autoverzekering heb je twee dingen nodig, namelijk het kenteken van je nieuwe auto en het IBAN-rekeningnummer waarvan de verzekeringspremie afgeschreven kan worden.
Voor het aanschaffen van een autoverzekering is het handig om diverse vergelijkers te benaderen om zo de beste prijs voor een verzekering te bemachtigen. Belangrijk is om hierbij de verschillende voordelen na te gaan om er zeker van te zijn dat de beste verzekering wordt afgesloten.
Het regelen van de APK
In Nederland is het verplicht dat auto’s per jaar door een APK (algemene periodieke keuring) heen moeten. Dit is niet het geval bij een auto die gloednieuw is aangekocht, bij een benzine auto moet een APK na vier jaar worden ingepland. Rijdt de auto op diesel of LPG, dan moet er al na drie jaar een APK worden ingepland.
In de APK keuring worden er verschillende aspecten van de auto onderzocht en gekeken of deze voldoen aan de algemene eisen. Wanneer de auto door de keuring heen komt, mag er met het voertuig de weg op gegaan. Als de APK is verlopen en er wordt toch schade gemaakt, kan het zo zijn dat de verzekeraar de schade niet vergoed.
Belangrijk is om de bovenstaande zaken op orde te hebben, zodat er zorgeloos met de auto gereden kan worden. Zo kan je nog vele kilometers rijden met de nieuw gekochte auto.
Geef een reactie