Schadevrije jaren kunnen je maandelijks ontzettend veel korting opleveren op je premie. Autorijders hebben er dan ook veel belang bij dat zij deze jaren zo veel als mogelijk opbouwen. Maar voor veel mensen is het onduidelijk wanneer dit werkt als zij een auto of bedrijfswagen leasen. De gevolgen hiervan op je schadevrije jaren zijn niet zo eenduidig uit te leggen als dat misschien in eerste instantie lijkt. Er zitten nogal wat haken en ogen aan en bovendien zijn de regels hiervoor recent verandert.
Standaard
Om te beginnen met hoe het in de meeste gevallen geldt. Over het algemeen bouw je tijdens je leaseperiode geen schadevrije jaren op. Dit betekent dat je de voordelen van een premie niet op jou kan toepassen door de opbouw van schadevrije jaren. Dit komt omdat de auto niet op jouw naam staat maar op die van de leasemaatschappij. Toch hoef je niet bang te zijn dat er geen enkele mogelijkheid is tot het opbouwen van schadevrije jaren. Er zijn namelijk diverse leasemaatschappijen die je opgebouwde schadevrije jaren ‘in bewaring’ nemen. Hiervoor geldt echter vaak wel een maximum aantal jaren, wat vaak tussen de 1 en 5 jaar is.
Toch opbouwen
Naast het bewaren van schadevrije jaren zou je nog kunnen kijken naar een andere mogelijkheid. In sommige gevallen kan je namelijk je leasemaatschappij benaderen om toch schadevrije jaren op te bouwen. Echter, dit gaat zeker niet automatische en je zal hier dan ook zelf de nodige moeite in moeten stoppen.
Verandering van de regels
Vanaf 1 januari 2022 zijn de regels voor het overgeven van schadevrije jaren verandert. Dit betekent dat opgebouwde schadevrije jaren makkelijker door te geven zijn aan naasten. Dit is het geval als bijvoorbeeld je partner overlijd of je besluit te gaan scheiden. Vanaf heden is het dan mogelijk dat je de schadevrije jaren overneemt, zodat je niet ineens veel meer premie hoeft te betalen.
Bovenstaande informatie geldt voor vrijwel alle soorten van leasen, of je nu interesse hebt in een occasion leasen of elektrisch leasen. Voor specifieke informatie kun je het beste terecht bij de leasemaatschappij zelf.
Geef een antwoord